top of page

קשיים חברתיים- גורמים ודרכי טיפול





רות היא סטודנטית בת 22, היא חברותית, נבונה ונעימה, אולם במכללה בה היא לומדת היא מוצאת את עצמה לבד לגמרי. בשיעורים מפריד כיסא ריק בינה לבין היושבים לצידה, ובהפסקות היא יושבת לבדה על המדשאה, מביטה בעצב בסטודנטים האחרים היושבים בחבורות. בתיכון הייתה לה קבוצת חברים קרובה, וכך גם בצבא, אולם משהו במכללה לא עובד. מיום ליום היא שוקעת בעצבות ובתחושה שהיא שקופה חברתית ושהמצב לא עתיד להשתפר.

רון הוא ילד בן 8, הוא אוהב את מגרש הכדורגל ומבלה שם את אחר הצהרים, אולם תמיד מתגלעות מריבות בינו לבין שאר הילדים, והוא עוזב וחוזר לביתו, תמיד לבד. רון לא מוכן לצאת לטיול השנתי מתוך חשש שאף חבר לא ירצה לשבת לידו באוטובוס. הוריו לא מבינים מדוע ילד חברותי וטמפרמנטי כמותו לא מצליח לייצר קשרים עם בני גילו.



אנחנו יצורים חברתיים

כל אדם ובכל גיל זקוק לחברה. הסיבות לכך הן אבולוציוניות וקיומיות- לבד לא נוכל לשרוד בעולם מלא סיכונים ואתגרים, אך הן גם רוחניות ורגשיות- אנו זקוקים לזולת שיכיל, יבין, יבאר וייעץ לנו, ואנו זקוקים לכך שנהיה זולת כזה עבור אחרים.

בדידות ותחושה של כישלון בתחום החברתי יכולות להחוות כהרת אסון גם אם לא נשקפת לנו כל סכנה ממשית. והן יכולות לגרור דיכאון, עצב וכעס שעשוי להפוך לאלימות.

לבדידות חברתית עשויות להיות סיבות רבות, כמו למשל פער בין ציפיות למציאות, פער בין ה"עצמי האמיתי" לבין האופן בו הפרט מביא את עצמו לידי ביטוי, שונות בגורמים חיצוניים כמו מראה ותחומי עניין, וצורך בשליטה. לעיתים הבדידות החברתית היא ביטוי למורכבות ביחסים עם ההורים והמשפחה הגרעינית, או לטראומות שארעו בעבר וממשיכות להציף חרדות.



האם אתם או ילדיכם סובלים מקשיים חברתיים? הנה כמה טיפים שיכולים לעזור להתמודד:


* בזמן קושי אנחנו נוטים לצבוע את העולם בשחור ובלבן. "אין לי שום חבר" הוא אמירה נפוצה למי שסובל מקושי חברתי. שימו לב היטב- האם בכל קבוצת ההשתייכות שלכם אין מישהו המעוניין בחברתכם? אולי באיזור חברתי אחר בתוך קבוצת השווים שלכם יש מישהו המאותת על רצונו בידידותכם?

* לפעמים יוזמה חברתית אחת נכשלת. אין זה אומר שיוזמה אחרת תכשל גם היא. נסו לחשוב איזו יוזמה תתאים- האם להזמין מישהו לביתכם? או אולי לצאת למקום אחר? יוזמה אישית או קבוצתית?

* ביטוי אותנטי עשוי להחסם כשמפתחים חשש מתגובות הסביבה. נסו לא לחשוש, אתם נהדרים כפי שאתם ויש מי שמצפה להכיר אתכם מבפנים.

* אמפתיה ואופטימיות- אל תרחמו על עצמכם או על ילדכם, הרחמים מנציחים את הכישלון. במקום זה נסו להעניק אמפתיה למצב המסובך יחד עם אמונה שהסיבוך עתיד להפתר ושימצא נתיב חדש, נכון יותר, ובו מערכת יחסים חברתית מלאה ומספקת.



טיפול יכול לעזור


לפי גישת פסיכולוגית העצמי הנתמכת במחקרים על התפתחות פסיכולוגית תקינה, כשאנו מסייעים לאדם להביא את אישיותו לביטוי אותנטי, על ידי תמיכה המעניקה לו נראות, חשיבות, אמפתיה, מתרחשת הטבה גם בתחום החברתי.

תמיכה כזו מושגת בקשר טיפולי מיטיב המעניק מרחב לחקירת העצמיות ולגדילה. וגם על ידי קשר מוזיקלי- האזנה משותפת ושיחה על מוזיקה, כתיבה והלחנה, שירה ופיתוח קול.

אל תוך קשר כזה ניתן להביא גם דילמות מחיי החברה היומיומיים, לנתח אותן באווירה לא ביקורתית, וללמוד כיצד לנהוג באופן מותאם יותר בפעם הבאה.





לטיפול במוזיקה הביאה רות שירים בעלי טקסטים עשירים שנכתבו על ידי משוררים. הפער בין השפה הדבורה לבין שפת השירה- שפתה הפנימית- גרם לה להשאר נטולת יכולת שיחה. הטיפול סייע לה לאחות רבדי אישיות ולגבש תחושה של עצמי לכיד. היא החלה לחוש בנוח עם עצמה ולרכוש לעצמה ידידים נלהבים.

רון הביא לטיפול במוזיקה את רצונו לשלוט במהלך הדברים. הוא ביקש לנגן לבד ובעוצמה וניסה לשבור כלי נגינה. הקשר שנוצר סייע לו להבין את הצורך שלו בשליטה ולווסת את כוחו, הוא למד לשאת תסכול ויכולותיו החברתיות השתפרו.



אם אתם או ילדיכם חווים קושי חברתי, אל תשארו עם זה לבד. אתם מוזמנים לטיפול מצמיח ומשנה חיים, צרו קשר עוד היום!


Featured Posts
בקרוב יהיו כאן פוסטים ששווה לחכות להם!
שווה להמשיך ולעקוב...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page